Σελίδες

Κυριακή 2 Μαΐου 2021

«Καὶ ἀναστάντα τῇ δευτέρᾳ ἡμέρᾳ κατὰ τὰς κυβερνητικὰς ἐντολὰς»!

 

Παράξενο 👑Πάσχα , περίεργοι καιροί... : «Καὶ ἀναστάντα τῇ δευτέρᾳ ἡμέρᾳ κατὰ τὰς κυβερνητικὰς ἐντολὰς»! 

1. Με απόφαση της Α’ Οικουμενικής Συνόδου της Νίκαιας υπό τον Μέγα Κωνσταντίνο, το έτος 325 μ.Χ., το χριστιανικό Πάσχα ορίστηκε να εορτάζεται σ' όλη τη χριστιανοσύνη την πρώτη Κυριακή μετά την Πανσέληνο της Εαρινής Ισημερίας και μετά το εβραϊκό Πάσχα, προκειμένου να τηρείται η σειρά των θρησκευτικών γεγονότων. Την επιταγή αυτή δεν ακολουθεί η Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία μετά την εισαγωγή του Γρηγοριανού ημερολογίου.

Διαβάζοντας την υποσημείωση 1 του Αγίου Νικοδήμου, στον Ζ΄ Αποστολικό κανόνα από το Ιερό Πηδάλιο (σελίδα 8, εκδόσεις Παπαδημητρίου 2003) εντοπίζουμε τα παρακάτω: «…ότι τέσσερα τινά αναγκαία ζητούνται δια το δικό μας Πάσχα. Πρώτον ότι το Πάσχα πρέπει να γίνεται πάντοτε ύστερα από την Ισημερίαν της Ανοίξεως. Δεύτερον ότι δεν πρέπει να γίνεται την αυτήν ημέραν, με το νομικόν φάσκα των ιουδαίων (Νομικό Πάσχα των ιουδαίων) . Τρίτον το να μη γίνεται απλώς και αορίστως ύστερα από την ισημερίαν, αλλ’ ύστερα από την πρώτην Πανσέληνον του Μαρτίου, όπου τύχει μετά την ισημερίαν, και τέταρτον, ότι γίνεται την πρώτην Κυριακήν όπου τύχη ύστερα από την Πανσέληνον.»

Βλέπουμε λοιπόν ότι με βάση τους ιερούς κανόνες της Εκκλησίας ο ορισμός της κινητής εορτής του χριστιανικού Πάσχα γίνεται με αστρολογικά κριτήρια και συγκεκριμένα ορίζεται από την Εαρινή Ισημερία, πρόσθετα δε ύστερα από την πρώτη Πανσέληνο μετά την Εαρινή Ισημερία και ειδικότερα την πρώτη Κυριακή ύστερα από αυτή την Πανσέληνο.

Περαιτέρω, το Σάββατο 20 Μαρτίου 2021 και ώρα 11.37 στην Ελλάδα (Eastern European Time), σημειώθηκε η Εαρινή Ισημερία για το έτος 2021. Την Κυριακή  28 Μαρτίου ήταν η πρώτη Πανσέληνος μετά την Εαρινή Ισημερία τής 20ης Μαρτίου 2021. Και η πρώτη Κυριακή μετά την πρώτη Πανσέληνο της 28 Μαρτίου μετά την Εαρινή Ισημερία τής 20ης Μαρτίου ήταν η Κυριακή της 4ης Απριλίου, ημερομηνία που έπρεπε να εορταστεί το Πάσχα. Παρά ταύτα το ορθόδοξο Πάσχα ορίστηκε έναν σχεδόν μήνα μετά.

Δημοσιεύσεις επί δημοσιεύσεων από το  εξεγερμένο χριστεπώνυμο πλήρωμα υποστηρίζουν σχετικά με την ευθεία παραβίαση των πανάρχαιων ιερών κανόνων της Εκκλησίας, από τους οποίους ουδείς επί 17 αιώνες από τη Σύνοδο της Νίκαιας και εντεύθεν  αποτόλμησε να διαφοροποιηθεί, ότι η πρώτη αυτή μεθόδευση έγινε προκειμένου το ορθόδοξο Πάσχα να εορταστεί ταυτόχρονα με το εβραϊκό Νομικό Πάσχα που για το έτος 2021 είναι η 1η Μαΐου. Και για να συμβεί αυτό  έπρεπε η Αναστάσιμος Ακολουθία της Ανατολικής Ορθοδόξου Εκκλησίας, με πρόσχημα τα περιοριστικά της κυκλοφορίας μέτρα για την υγειονομική παρωδία του νέου κορωναϊού, να μεθοδευτεί κατά τρόπον ώστε να  ψαλλεί προ του μεσονυκτίου,  στις 21.00 της ημέρας του Σαββάτου 1ης Μαϊου βάσει της σχετικής της εγκυκλίου της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου (ΔΙΣ). 

Σύμφωνα με την άριστα τεκμηριωμένη αρθογραφία επιφανών ελληνορθόδοξων θεολόγων,  η εν λόγω μεθόδευση έρχεται  κατόπιν σειράς μεθοδεύσεων ώστε οι εβραίοι παράτυπα φέτος να εορτάσουν  πρόωρα το δικό τους Πάσχα, ώστε να συμπέσει με το Πάσχα των λατίνων. Και οι λατίνοι φέτος να εορτάσουν το ρωμαιοκαθολικό Πάσχα ταυτόχρονα με το εβραϊκό Πάσχα (το παρατύπως μεταφερθέν εβραϊκό) και οι ορθόδοξοι χριστιανοί (το παρατύπως μεταφερθέν ορθόδοξο Πάσχα) ταυτόχρονα  με το Νομικό επίσημο εβραϊκό Πάσχα.

Σύμφωνα με το εξαιρετικά ενημερωτικό κείμενο, από έναν  ιερέα και σύγχρονο ομολογητή της Ορθοδοξίας, τον πατέρα  Φώτιο Βεζύνια, σχετικά με το Πάσχα των εβραίων, το ορθόδοξο αλλά και το ρωμαιοκαθολικό Πάσχα, αναφέρονται τα κάτωθι. 

"Άραγε γιατί το 2021 η Αγία ημών Εκκλησία όρισε να εορτάσουμε το Πάσχα στις 2 Μαΐου;  Γιατί δεν το όρισε στις 4 Απριλίου που είναι η πρώτη Κυριακή μετά την Πανσέληνο την μετά την Εαρινή Ισημερία; Η απάντηση βρίσκεται στο ότι παρ’ όλο που οι ιουδαίοι άλλαξαν παράτυπα τον εορτασμό του δικού τους «Πάσχα» εμείς βλέπουμε την ημερομηνία που όρισε ο Μωυσής για το Νομικό Πάσκα των ιουδαίων που για το 2021 είναι η 1η Μαΐου. Έτσι το εβραϊκό Πάσχα βάσει του ίδιου του εβραϊκού (Μωσαϊκού) νόμου έχει οριστεί για την 1η Μαΐου του 2021 και αυτό εξακολουθεί να ισχύει, ασχέτως του αν οι εβραίοι παράτυπα φέτος το εόρτασαν πρόωρα, ώστε να συμπέσει με το Πάσχα των λατίνων. Και οι λατίνοι λοιπόν φέτος με το εβραϊκό Πάσχα (το παρατύπως μεταφερθέν) και εμείς πλέον (με το εβραϊκό Νομικό επίσημο Πάσχα). Στο πλαίσιο της προετοιμασίας ενός ευρύτερου πλέον πανθρησκειακού εορτασμού στη μετά κορωναϊού Εποχή. Είναι λοιπόν αντικανονική η πρόταση να εορτάσουμε το Πάσχα την 1η Μαΐου στις 9.00 μ.μ. Εάν λάβουμε υπόψη την απαγόρευση της κυκλοφορίας είναι καλύτερα να γιορτάσουμε την Ανάσταση το πρωί της Κυριακής του Πάσχα." Και βέβαια αν η Ανάσταση γίνει στις 9.00 μ.μ. του Μεγάλου Σαββάτου ψευδόμαστε ασύστολα όταν θα λέμε: «Προσκυνούμεν Αυτού την Τριήμερον Έγερσιν»… αφού θα ζούμε στην πράξη την «Διήμερον έγερσιν».  Μη γένοιτο." [πάτερ π. Φώτιος Βεζύνιας, 22-4-2021].

2. Ἐφέτος θὰ ἑορτάσουμε τὴν Ἀνάσταση τοῦ Χριστοῦ τὸ Σάββατο καί ὄχι τὴν Κυριακὴ!

Η απόφαση της ΔΙΣ για Ανάσταση του Χριστού το Σάββατο (ώρα 21:00) αντί της Κυριακής είναι αντίθετη σε ὅσα ἐντέλλονται οἱ Ἁγ. Ἀπόστολοι στὶς Ἀποστολικές Διαταγές (Ἀποστολικές Διαταγές, βιβλ. ε, κεφ. ιζ, PG 1, 888) ὅπου ἐπιτάσσουν: «δεῖ ὑμᾶς, ἀδελφοί, τὰς ἡμέρας τοῦ Πάσχα ἀκριβῶς ποιεῖσθαι μετὰ πάσης ἐπιμελείας… Μή… ἐν ἄλλῃ ἡμέρᾳ ἑορτάσωμεν τὴν τοῦ Κυρίου ἡμῶν Ἰησοῦ ἀναστάσιμον ἡμέραν , ἀλλ’ ἐν Κυριακῇ μόνῃ» [Δέον όπως εσείς αδελφοί χριστιανοί την ημέρα του Πάσχα επακριβώς να εορτάζετε με κάθε επιμέλεια. Καμία άλλη ημέρα εορτάζουμε την την του Κυρίου ἡμῶν Ἰησοῦ ἀναστάσιμον ἡμέραν παρά μόνον Κυριακή]. 

Κατά παράβαση των αρχαίων ιερών κανόνων της Εκκλησίας φέτος η Ἀνάσταση εορτάστηκε τὸ Σάββατο καὶ ὄχι Κυριακή. [«Καὶ ἀναστάντα τῇ δευτέρᾳ ἡμέρᾳ κατὰ τὰς κυβερνητικὰς ἐντολὰς»!,  28 Απριλίου, 2021, Πρωτοπρεσβύτερος Ἀναστάσιος Κ. Γκοτσόπουλος Ἐφημέριος Ἱ. Ν. Ἁγ. Νικολάου Πατρῶν]

3. Ἐφέτος θὰ ἑορτάσουμε τὴν Ἀνάσταση τοῦ Κυρίου τὴν ἴδια μέρα ὅπου κανονικὰ ἑορτάζεται τὸ εβραϊκό  Νομικὸ Πάσχα! 

Στοὺς πίνακες τῶν Πασχαλίων τοῦ Μ. Ὡρολογίου τῆς Ἀποστολικῆς Διακονίας ἀναγράφεται γιὰ τὸ Πασχάλιο 2021: «Νομικὸν Φάσκα: Μέγα Σάββατο». Τὸ ἴδιο καὶ στὰ Δίπτυχα τῆς Ἐκκλησίας τῆς Ἑλλάδος καὶ στὴν Ἐπετηρίδα τοῦ Οἰκουμενικοῦ Πατριαρχείου.

Ἡ Συνοδικὴ Ἀπόφαση της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου ἀποτελεῖ εὐθεία παράβαση καὶ περιφρόνηση τῶν δύο καίριων προϋποθέσεων ποὺ ἔθεσε ἡ Α΄ Οἰκουμενικὴ Σύνοδος της Νίκαιας γιὰ τὸν καθορισμὸ τοῦ χρόνου ἑορτασμοῦ τῆς Ἀναστάσεως τοῦ Κυρίου: "Οπωσδήποτε Κυριακὴ καὶ ὁπωσδήποτε μετὰ τὸ Νομικὸ Πάσχα.". Γιὰ τὴν ορθόδοξη Εκκλησία εἶναι τόσο σοβαρὸ τὸ ζήτημα ὥστε ἂν τύχει καὶ «συμπέσῃ τὸ νομικὸν φάσκα εἰς ἡμέραν Κυριακήν, ἡμεῖς δὲν ἑορτάζομεν κατ’ αὐτὴν τὸ Πάσχα, ἀλλὰ τὴν ἐρχομένην Κυριακὴν» κατὰ τὸν Ἃγ. Νικόδημο Ἁγιορείτη [Νικοδήμου Ἁγιορείτου, Ἑρμηνεία στὸν Ἀποστ-7, Πηδάλιον, ἒκδ. Ρηγοπούλου 1991, σελ. 10.].

Γιὰ "τοὺς τολμῶντας παραλύειν τὸν ὅρον τῆς ἁγίας καὶ μεγάλης συνόδου τῆς ἐν Νικαίᾳ συγκροτηθείσης (τῆς Α΄ Οἰκουμενικῆς)" ο Πατερικός 1ος Κανόνας τῆς ἐν Ἀντιοχείᾳ Συνόδου (Ἀντιοχ-1) "Περὶ τῶν τοῖς Ἰουδαίοις τὸ Πάσχα συνεορταζόντων" αναφέρει τα εξής: 

«Πάντας τοὺς τολμῶντας παραλύειν τὸν ὅρον τῆς ἁγίας καὶ μεγάλης συνόδου τῆς ἐν Νικαίᾳ συγκροτηθείσης ἐπὶ παρουσίᾳ τῆς εὐσεβείας τοῦ θεοφιλεστάτου βασιλέως Κωνσταντίνου, περὶ τῆς ἁγίας ἑορτῆς τοῦ σωτηριώδους Πάσχα, ἀκοινωνήτους καὶ ἀποβλήτους εἶναι τῆς ἐκκλησίας, εἰ ἐπιμένοιεν φιλονεικότερον ἐνιστάμενοι πρὸς τὰ καλῶς δεδογμένα, καὶ ταῦτα εἰρήσθω περὶ τῶν λαϊκῶν. Εἰ δέ τις τῶν προεστώτων τῆς ἐκκλησίας, ἐπίσκοπος, ἢ πρεσβύτερος, ἢ διάκονος, μετὰ τὸν ὅρον τοῦτον τολμήσειεν ἐπὶ διαστροφῇ τῶν λαῶν καὶ ταραχῇ τῶν ἐκκλησιῶν ἰδιάζειν, καὶ μετὰ τῶν Ἰουδαίων ἐπιτελεῖν τὸ Πάσχα· τοῦτον ἡ ἁγία σύνοδος ἐντεῦθεν ἤδη ἀλλότριον ἔκρινε τῆς ἐκκλησίας, ὡς οὐ μόνον ἑαυτῷ ἁμαρτίας ἐπισωρεύοντα, ἀλλὰ πολλοῖς διαφθορᾶς καὶ διαστροφῆς γινόμενον αἴτιον· καὶ οὐ μόνον τοὺς τοιούτους καθαιρεῖ τῆς λειτουργίας, ἀλλὰ καὶ τοὺς τολμῶντας τούτοις κοινωνεῖν μετὰ τὴν καθαίρεσιν. Τοὺς δὲ καθαιρεθέντας ἀποστερεῖσθαι καὶ τῆς ἔξωθεν τιμῆς, ἧς ὁ ἅγιος Κανὼν καὶ τὸ τοῦ Θεοῦ ἱερατεῖον μετείληφεν». [Πάντες οι τολμώντες παραβαίνοντες τον όρο της αγίας και μεγάλης Οικουμενικής Συνόδου της Νίκαιας συγκροτηθείσης με την παρουσία του ευσεβούς και θεοφιλεστάτου βασιλέως Κωνσταντίνου, περὶ του χρόνου εορτασμού της αγίας εορτής του σωτηριώδους Πάσχα, ακοινώνητοι και απόβλητοι της Εκκλησίας κρίνονται, εφόσον αντιτίθενται ενιστάμενοι προς τους ορθούς κανόνες της Εκκλησίας, και ταύτα επακριβώς ισχύουν και για τους λαϊκούς. Εάν δε όποιος εκείνος εκ των εκπροσώπων της Εκκλησίας, είτε επίσκοπος, είτε πρεσβύτερος, είτε διάκονος,  σε παραβίαση του όρου αυτού αποτολμήσει επί διαστροφή του χριστεπώνυμου πληρώματος και αναταραχή της Εκκλησίας παρανομήσει, και ταυτόχρονα με το ιουδαϊκό Νομικό Πάσχα επιτελέσει το χριστιανικό Πάσχα• τούτο η Αγία Σύνοδος στο εξής ήδη ξένο προς την Εκκλησία κρίθηκε, καθόσον κάτι τέτοιο ουχί ατομικώς μόνον ο παραβάτης αμαρτάνων είναι,  αλλά μεγάλης διαστροφής και διαφθοράς εντός της Εκκλησίας συνολικά αίτιο αυτό γίνεται• και όχι απλώς του παραβάτες για τον λόγο αυτό η  η Αγία Σύνοδος καθαιρεί της λειτουργίας αλλά και τους εκείνους τολμώντες κατά τον ίδιο τρόπο να κοινωνούν μετά την καθαίρεση. Στους δε  καθαιρεμένους αποστερούνται τα της έξωθεν τιμής, όπως ο άγιος κανόνας και το ιερατείο του Θεού ορίζει].

4. «Καὶ ἀναστάντα τῇ δευτέρᾳ ἡμέρᾳ κατὰ τὰς κυβερνητικὰς ἐντολὰς»! 

Γιὰ νὰ ὑπάρξει στοιχειώδης συνέπεια λειτουργικῆς πράξεως καὶ λόγου πίστεως (lex oranti – lex credenti) ἡ τοπικὴ μας ἐν Ἑλλάδι Ἐκκλησία ὀφείλει νὰ τροποποιήσει τὸ Σύμβολο τῆς Πίστεως στὸ 5ο ἄρθρο ὡς ἑξῆς: «Καὶ ἀναστάντα τῇ δευτέρᾳ ἡμέρᾳ κατὰ τὰς κυβερνητικὰς ἐντολὰς»! 

Δὲν είναι η Ανάστασις ζήτημα κάποιων ὡρῶν, ὅπως τόσο ρηχά, ἐπιπόλαια, ἀνεύθυνα καὶ παρελκυστικὰ κάποιοι θέλησαν νὰ τὸ ὑποβιβάσουν καὶ νὰ τὸ εὐτελίσουν, ἀλλὰ πρόκειται περὶ οὐσιώδους ζητήματος ποὺ ἐγγίζει θεμελιώδεις διατάξεις τῆς πίστεώς μας: Ὁ Χριστὸς μας παρέμεινε τριήμερος (μέρος τῆς Παρασκευῆς, ὁλόκληρο τὸ Σάββατο καὶ μέρος τῆς Κυριακῆς) καὶ ὄχι διήμερος (μέρος τῆς Παρασκευῆς καὶ μέρος τοῦ Σαββάτου) στὸν Τάφο! Ωστόσο. 

Ἐπειδὴ εἶναι ἄγνωστη ἡ ἀκριβής ὥρα τῆς Ἀναστάσεως δὲν μποροῦμε νὰ προσδιορίσουμε ἐπακριβῶς πόσες ὧρες παρέμεινε ὁ Θεάνθρωπος ὡς Ζῶν Νεκρὸς (1ος κανόνας Ἁγ. Διονυσίου), καθόσον δὲν μᾶς διασώζουν τὰ Εὐαγγέλια τὸν ἀκριβὴ χρόνο τῆς Ἀναστάσεως τοῦ Κυρίου καὶ γιὰ τὸν λόγο αὐτὸ παρατηρεῖται καὶ διαφορὰ στὶς κατὰ τόπους Ἐκκλησίες. 

Ὁ Διονύσιος μᾶς διασώζει τὴν πληροφορία ὅτι ἡ Ἐκκλησία τῆς Ρώμης ἑόρταζε τὴν Ἀνάσταση τοῦ Κυρίου τὸ πρωὶ τῆς Κυριακῆς, ἐνῶ τῆς Ἀλεξανδρείας πρὶν νὰ ξημερώσει : «Οἱ μὲν γὰρ ἐν Ρώμῃ ἀδελφοί, ὡς φασί, περιμένουσι τὸν ἀλέκτορα, περὶ δὲ τῶν ἐνταῦθα ἔλεγες, ὅτι τάχιον» [Οι μεν αδελφοί χριστιανοί της Ρώμης, όπως η  παράδοση αναφέρει, ανέμεναν για την ψαλμωδία της Αναστάσεως το άκουσμα του πετεινού, όχι ενωρίτερα].

Ἀσφαλῶς δὲν ὑπάρχει στὴν ἀνὰ τὴν Οἰκουμένη Ὀρθόδοξη Ἐκκλησία ἀπόλυτη χρονικὴ σύμπτωση στὸ «ΧΡΙΣΤΟΣ ΑΝΕΣΤΗ!». Στὴν Ἑλλάδα ψάλλεται τὰ μεσάνυκτα, στὸ Ἃγ. Ὄρος γύρω στὶς 2:30 πμ στὶς Σλαυικές χῶρες ἀργότερα. Ὅμως ὅλοι οἱ Ὀρθόδοξοι ἀνὰ τὸν κόσμο τοὺς τελευταίους 20 αἰῶνες τελοῦν τὴν Ἀναστάσιμη Ἀκολουθία καί Θ. Λειτουργία ποτέ πρίν ἀλλά πάντοτε μετά τὴν ὥρα τοῦ μεσονυκτίου Σαββάτου πρὸς Κυριακὴ.

Μάλιστα συχνὰ ἡ Ἀνάσταση μεταφερόταν ἀργότερα κατὰ τὴν ὥρα τῆς «ἀλεκτροφωνίας», τὴν «ἀλεκτριῶνος κλαγγὴ» ( = λάλημα πετεινοῦ), δηλαδὴ τὰ ξημερώματα τῆς Κυριακῆς καὶ ποτὲ μὰ ποτὲ πρὶν τὰ μεσάνυκτα τοῦ Σαββάτου! 

Δυστυχῶς ὅσοι ἐπικαλοῦνται τὴν διαφορετικὴ ὥρα τῆς Τελετῆς γιὰ νὰ δικαιολογήσουν τὰ ἀδικαιολόγητα ἀποκρύπτουν τὴν οὐσιωδέστατη αὐτὴ διάσταση καὶ ἐξαπατοῦν συνειδητὰ τὸ λαὸ τοῦ Θεοῦ… Πάντως σὲ καμία Ἐκκλησία ποτὲ καὶ πουθενὰ έγινε η Ανάσταση Μ. Σάββατο ἀπόγευμα. [«Καὶ ἀναστάντα τῇ δευτέρᾳ ἡμέρᾳ κατὰ τὰς κυβερνητικὰς ἐντολὰς»!,  28 Απριλίου, 2021, Πρωτοπρεσβύτερος Ἀναστάσιος Κ. Γκοτσόπουλος Ἐφημέριος Ἱ. Ν. Ἁγ. Νικολάου Πατρῶν]

Έτσι εχόντων των πραγμάτων για να μην υπάρξει παρέκκλιση από τους αρχαίους ιερούς κανόνες της Εκκλησίας, οι Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας Γνησίων Ορθοδόξων Χριστιανών (Γ.Ο.Χ.), για τις εκκλησίες που ακολουθούν το παλαιό εορτολόγιο (ημερολόγιο) η ακολουθία της Αναστάσεως θα γίνει στις 5 τα ξημερώματα της Κυριακής. Καθόσον  η κυβέρνηση δεν έκανε δεκτό το αίτημα που κατεθεσαν και οι Γ.Ο.Χ. για παράταση της απαγόρευσης κυκλοφορίας τη νύχτα του Μ. Σαββάτου, στους ναούς που ακολουθούν το παλαιό εορτολόγιο ανά την επικράτεια, δεν θα τελεσθεί το απόγευμα του Μεγάλου Σαββάτου καμία τελετή αφού τόσο η Ανάσταση όσο και η Θ. Λειτουργία θα τελεσθούν το πρωί της Κυριακής. 

Ίδια απόφαση έλαβε και η Ιερά Μητρόπολις Κυθήρων και Αντικυθήρων. Όπως αναφέρει στην ανακοίνωσή του ο μητροπολίτης, «Θα τελέσωμεν την τελετήν και την Θείαν Λειτουργίαν της Αναστάσεως ανήμερα του Πάσχα, αρχομένης της Ακολουθίας της Παννυχίδος ώρα 5 π.μ. και μετ’ αυτήν θα ακολουθήση η τελετή της Αναστάσεως, ο Όρθρος και η Αναστάσιμος Θεία Λειτουργία».


ΘΑΝΑΣΗΣ ΑΛΑΜΠΑΣΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου