Σελίδες

Τρίτη 19 Μαΐου 2020

Λίγα λόγια για το εμβόλιο (Που όλοι με αγωνία περιμένουμε)

Λίγα λόγια για το εμβόλιο (Που όλοι με αγωνία περιμένουμε)

Σαν γιατρός θα εκμεταλλευτώ το επάγγελμα μου για να σας πω μερικά πράγματα πιθανά πολύ χρήσιμα, επιστημονικά, αλλά με απλά λόγια. (αποφεύγοντας τα σενάρια συνομωσίας)
Το εμβόλιο ανακαλύφθηκε τη δεκαετία του 1880 από τον Luis Pasteur (Παστέρ) και είναι βιολογικό σκεύασμα που χρησιμοποιείται για να ευαισθητοποιήσει το αμυντικό σύστημα του οργανισμού σε κάποιο συγκεκριμένο παθογόνο μικροοργανισμό, ώστε ο οργανισμός να αποκτήσει ανοσία.
Συνήθως περιέχει νεκρούς ή εξασθενημένους (αδρανοποιημένους) μικροοργανισμούς (οι οποίοι προκαλούν την ασθένεια) διεγείροντας έτσι το ανοσοποιητικό σύστημα του οργανισμού. Έτσι ο οργανισμός θα τον αναγνωρίσει ως ξένο και θα παραγάγει αντισώματα που θα τον καταστρέψουν αλλά και θα τον θυμάται σε κάθε επόμενη επαφή εάν ο παθογόνος μικροοργανισμό ξαναμπεί στον οργανισμό, και αυτό ονομάζεται τεχνητή ανοσία. Ο ίδιος μηχανισμός ενεργοποιείται φυσιολογικά στον οργανισμό όταν αυτός έρθει σε επαφή με τον παθογόνο μικροοργανισμό και αναρρώσει και ονομάζεται φυσική ανοσία.

Κανένα εμβόλιο δεν παρέχει 100% προστασία δηλαδή δεν εγγυώνται την πλήρη προστασία από κάποια ασθένεια.. Την ψηλότερη προστασία μάς παρέχουν τα εμβόλια που περιέχουν ζωντανούς εξασθενισμένους μικροοργανισμούς και είναι περίπου 95%. Τα υπόλοιπα εμβόλια μας παρέχουν προστασία σε ποσοστό περίπου 75-80%.

Οι ιοί δεν είναι κύτταρα, δηλαδή ζωντανοί μικροοργανισμοί, όπως είναι τα μικρόβια, τα βακτηρίδια, οι μύκητες, τα πρωτόζωα κλπ αλλά είναι ένα σφαιρικό μόριο DNA, ή RNA με ένα πρωτεϊνικό περίβλημα. Και έτσι τέτοιου είδους εμβόλιο με νεκρά ή εξασθενημένα παθογόνα κύτταρα δεν μπορεί να υπάρξει. Αυτό που συνήθως είναι εφικτό είναι με φυσικούς τρόπους (χημικές ενώσεις, θέρμανση, ακτινοβολία) ή με βιοχημικούς τρόπους να πάρουμε τμήμα του κώδικα του ίου ή της μεμβράνης του ή να το κατασκευάσουμε, και αυτό να διεγείρει το ανοσοποιητικό σύστημα, και αυτό θα αποτελεί εμβόλιο. Αυτό έχει γίνει για αρκετούς ιούς αλλά η αποτελεσματικότητά τους είναι ακόμα μικρότερη. Για παράδειγμα στην εποχιακή γρίπη δεν προφυλάσσει σε μεγάλο ποσοστό γιατί η ανοσία μπορεί να αναπτυχθεί πολύ αργά, τα αντισώματα να μην καταπολεμούν εξειδικευμένα τον ιό ή ακόμα και να υπάρχουν πολλά στελέχη του ιού τα οποία δεν αναγνωρίζονται από το ανοσοποιητικό σύστημα. Ακόμα όμως και μία μερική, αργή ή και αδύναμη ανοσία μπορεί να μετριάσει την εξέλιξη της ασθένειας οδηγώντας σε ένα χαμηλότερο ποσοστό θνησιμότητας, ελαφρύτερα συμπτώματα και γρηγορότερη ανάρρωση. Έτσι τα εμβόλια αυτά είναι χρήσιμα όταν υπάρχει πολύ υψηλό ποσοστό θνησιμότητας για να μειωθεί, ενώ αν είναι χαμηλό το ποσοστό θνησιμότητας, το εμβόλιο δεν υπερτερεί της φυσικής ανοσίας.

Τα εμβόλια όμως αντενδείκνυνται και δεν μπορούν να βοηθήσουν όταν το ανοσοποιητικό σύστημα του οργανισμού δεν μπορεί να αντιδράσει επαρκώς ή ακόμα και αδυνατεί να αντιδράσει. Η αδυναμία αντίδρασης είναι αποτέλεσμα συνήθως κλινικών παραγόντων όπως ο σακχαρώδης διαβήτης, η χρήση στεροειδών, η χημειοθεραπεία, συγγενείς ανοσοανεπάρκεια, η μόλυνση από τον ιό HIV ή ακόμα και από τη γήρανση του ατόμου. Αντενδείκνυται ο εμβολιασμός σε άτομα με καρκίνο ή με ΑΙDS, σε άτομα που παίρνουν στεροειδή σκευάσματα, σε λευχαιμίες, σε άτομα με ηπατική ή νεφρική ανεπάρκεια, σε άτομα με σοβαρό ή μέτριο οξύ νόσημα κλπ. Άρα το εμβόλιο που όλοι η «επιστημονική» κοινότητα περιμένει δεν θα βοηθήσει τις ευπαθείς ομάδες όπως φαίνεται.
Εκτός όλων αυτών το κάθε εμβόλιο έχει κάποιες παρενέργειες άμεσες ή μακροχρόνιες. Κάθε χρόνο, οι γιατροί αναφέρουν χιλιάδες σοβαρές παρενέργειες των εμβολιασμών, στις οποίες καταγράφονται χιλιάδες θάνατοι και μόνιμες αναπηρίες. Για να καταγραφούν όμως οι μακροχρόνιες συνέπειες πρέπει να περάσουν αρκετά χρόνια μαζικών εμβολιασμών και παρακολούθηση των εμβολιασμένων ατόμων ώστε το δείγμα να είναι επαρκές. Σήμερα υπάρχουν αρκετές εργασίες αξιόλογων επιστημονικών ομάδων, (παρόλο που δεν χρηματοδοτούνται από πουθενά) που κάνουν τέτοιες μελέτες και φυσικά δεν είναι πολύ γνωστές ή αποκρύπτονται καθώς έρχονται σε αντίθεση με τα συμφέροντα των εταιρειών παραγωγής και πώλησης εμβολίων. Στις μακροπρόθεσμες βλάβες συγκαταλέγονται οι νευρολογικές διαταραχές και τα αυτοάνοσα νοσήματα. Ουσιαστικά, οι ερευνητές καταλογίζουν δεκάδες διαταραχές του ανοσοποιητικού και του νευρικού συστήματος στα προγράμματα μαζικών εμβολιασμών που εφαρμόζονται σε παγκόσμια κλίμακα, καθώς και διαταραχές του καρδιαγγειακού, γαστρεντερικού, γενικές διαταραχές, λοιμώξεις, μεταβολική διαταραχή, διαταραχές του αναπνευστικού συστήματος και θάνατος εμβρύων σε εγκύους.
Για να ολοκληρώσω… τα τελευταία χρόνια χρηματοδοτούνται με τεράστια χρηματικά ποσά, νέες τεχνικές εμβολίων με δενδριτικά κύτταρα ή με έτοιμα μόρια DNA που εμφυτεύεται σε κύτταρα, ή υποδοχέων Τ κυττάρων, η ακόμα και βλαστοκύτταρα. Οι περισσότερες από αυτές τις τεχνικές βρίσκονται σε πειραματικό στάδιο μελέτης αλλά και αυτές που δοκιμάστηκαν έδωσαν αμφίβολα αποτελέσματα.

Ηχηρές διαφωνίες για τους εμβολιασμούς:
Τόσο στο εξωτερικό όσο και στην Ελλάδα ήταν πολλοί οι γιατροί που διαφώνησαν με τον μαζικό εμβολιασμό. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί ο κ. Σ. Πλωμαρίτης, παθολόγος-λοιμωξιολόγος, ο οποίος ήταν επικεφαλής της Επιτροπής Πανδημίας της γρίπης στο Νοσοκομείο "Αγιος Παύλος" στην Θεσσαλονίκη. Ο κ. Σ. Πλωμαρίτης υπέβαλε την παραίτησή του (16 Νοέμβριου 2009), διαφωνώντας με τους μαζικούς εμβολιασμούς: «Διαφωνώ, γιατί η νέα γρίπη είναι πιο ήπια από την κοινή γρίπη, για την οποία ο κόσμος εμβολιάζεται με φυσικό τρόπο και αποκτά ανοσία. Εμείς λέμε να εμβολιαστούν όλοι. Στο νότιο ημισφαίριο κανένα από τα τρομολαγνικά σενάρια δεν επιβεβαιώθηκε. Στην Αυστραλία έκαναν λόγο για 3.000 θανάτους και πέθαναν, τελικά, 100 άνθρωποι, πολλοί πιθανόν από υποκείμενη νόσο», πρόσθεσε. «Το εμβόλιο δεν έχει δοκιμαστεί επαρκώς σε ότι αφορά την ασφάλειά του. Είναι πειραματικό εμβόλιο και κανείς δεν έχει δικαίωμα να δίνει πειραματικά φάρμακα στον κόσμο», επισήμανε ο κ. Πλωμαρίτης. Ακριβώς όπως και τώρα.Όσον αφορά γιατί παραιτήθηκε από την επιτροπή του νοσοκομείου "Άγιος Παύλος", ανέφερε:«Είναι ανήθικο και αντιδεολογικό να συμμετάσχω σε επιτροπή που στόχο έχει να πείσει για τον εμβολιασμό. Εγώ δεν είδα κανένα επιχείρημα για να εμβολιαστώ. Τα συμφέροντα που κρύβονται πίσω από τη νέα γρίπη είναι τρομερά».

Στην ίδια κατεύθυνση είναι και οι συστάσεις του Χ. Μουτσόπουλου, καθηγητή της Ιατρικής Αθηνών και ειδικού στα αυτοάνοσα συστηματικά νοσήματα: «Η δημιουργία τρομολαγνικών σεναρίων είναι πολυπαραγοντική. Υπεισέρχονται παράγοντες που καμία σχέση δεν έχουν με τη δημόσια υγεία. Τα σενάρια της αυξημένης θνητότητας δεν έχουν επιστημονική βάση, προκαλούν σύγχυση και φόβο στον κόσμο, και τότε «ο λύκος στην αναμπουμπούλα χαίρεται». Έτσι, πωλούνται περισσότερα φάρμακα κατά των ιών, δίδονται τεράστια ποσά για την ανάπτυξη εμβολίων αμφιβόλου αξίας και δημιουργούνται ειδικές συνθήκες νοσηλείας για ασθενείς που δεν τις χρειάζονται. Μήπως η πανδημία της νέας γρίπης δημιουργείται για να υπηρετήσει σκοπιμότητες; »
Ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πλημμελειοδικών Ρόδου κ. Μπούτσικος διέταξε (27 Νοεμβρίου 2009) τη διενέργεια επείγουσας προκαταρκτικής εξέτασης αναφορικά με τις πιθανές παρενέργειες του εμβολίου της νέας γρίπης Η1Ν1. Η παρέμβαση του εισαγγελέα έγινε με αφορμή ενστάσεις ιδιωτών γιατρών για τις παρενέργειες που μπορεί να υπάρξουν από τον εμβολιασμό. Συγκεκριμένα, στην παραγγελία του προς τον πταισματοδίκη Ρόδου, ο κ. Μπούτσικος αναφέρει τα εξής: «Έχοντας έρθει σε επαφή με ιδιώτες ιατρούς σχετικά με το εμβόλιο κατά του ιού Η1Ν1 (νέα γρίπη) διαπιστώθηκαν σοβαρές επιφυλάξεις για την αποτελεσματικότητα του εμβολίου, τα συστατικά αυτού, τη διαδικασία δοκιμής του πριν από την παραγωγή του, τους ελέγχους στους οποίους υποβλήθηκε από τις αρμόδιες υπηρεσίες, τις παρενέργειες που θα έχει, τις οποίες χαρακτηρίζουν από σοβαρές έως επικίνδυνες » .

Ο πρώην υπουργός Υγείας και καθηγητής Καρδιολογίας κ. Δημήτρης Κρεμαστινός αναφέρει σε συνέντευξή του (2 Νοεμβρίου 2009):«Δεν έχουμε στοιχεία πως το πανδημικό εμβόλιο είναι περισσότερο επικίνδυνο από εκείνο για την εποχική γρίπη. Όπως σε κάθε εμβολιασμό, έτσι και για το εμβόλιο του νέου στελέχους ισχύουν οι ίδιες προϋποθέσεις χορήγησης -θα εμβολιαστούν οι ομάδες υψηλού κινδύνου. Συνεπώς, όσοι πάσχουν από καρδιακή ανεπάρκεια ή αντιμετωπίζουν καρδιοαναπνευστικά προβλήματα πρέπει να προφυλαχθούν από τη νέα γρίπη. Εγώ, ωστόσο, και δεδομένου πως δεν ανήκω στις ομάδες υψηλού κινδύνου, δεν θα εμβολιαστώ», συμπληρώνει .
Η Πολωνία (με 38 εκατομμύρια κατοίκους και 178 θύματα από τη νέα γρίπη έως τις 28 Φεβρουαρίου 2010) είναι η μόνη ευρωπαϊκή χώρα η οποία αρνήθηκε ολοκληρωτικά να παραγγείλει εμβόλια για την πανδημία γρίπης, απόφαση την οποία έλαβε η υπουργός Υγείας της χώρας, γιατρός Dr. Ewa Kopacz, η οποία κατηγόρησε τις φαρμακοβιομηχανίες ότι «απέκρυπταν» πληροφορίες σχετικά με την ασφάλεια του νέου εμβολίου. H Dr Kopacz δήλωσε: «Αν ήμουν βέβαιη ότι το εμβόλιο είναι πανάκεια για τη γρίπη των χοίρων, σίγουρα θα το παραγγέλναμε», και συμπλήρωσε «πως η μελέτη των νέων εμβολίων ήταν πολύ σύντομη». Ο υπεύθυνος Τύπου του Υπουργείου Υγείας, P. Olechno, δήλωσε: «Δεν θέλουμε η χώρα μας η Πολωνία να θεωρηθεί ότι αντιτίθεται στους εμβολιασμούς. Θέλουμε να προστατέψουμε τους πολίτες, αλλά όχι υπό τους όρους των φαρμακοβιομηχανιών. Η κυβέρνησή μας αποφάσισε να μην αγοράσει τα νέα εμβόλια γιατί δεν μπορούσαμε να εγγυηθούμε ότι δεν υπήρχαν παρενέργειες. Οι φαρμακοβιομηχανίες δεν ήθελαν να αναλάβουν τις ευθύνες για τις πιθανές παρενέργειες και ζητούσαν η πολωνική κυβέρνηση να τις αναλάβει. Αυτό, όμως, έρχεται σε αντίθεση με τους νόμους της χώρας».
Και το ερώτημα μου είναι:
Αν αύριο το εμβόλιο βγει εσύ θα το κάνεις; Θα πάς το παιδί σου ή την γριά μητέρα σου για να το κάνει; Εγώ πάντως και στις 3 ερωτήσεις θα απαντήσω ΟΧΙ

 Ιατρός Βαγγέλης Κουρούκλης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου